تناقضات رفتاری والدین مثلا یه روز حالمان خوب است و با او بازی میکنیم و وقتی حالمون بد است حوصله بازی نداریم
مشکلات فیزیکی مثل گرسنگی،خستگی،خواب
عدم توجه کافی به کودک
توجه بیش از اندازه به کودک
دخالت در بازیها و کارهایی شخصی او
انتظار زیاد از فرزند داشتن مثلا اینکه توی مهمونی باید ساکت بشینی و اینطور باشی و…
بد آموزی ها : کودکان در مواردی می آموزند که مسائل و مشکلات خود را از راه زور و جبر حل کنند. جنبه های اکتسابی در کودکان سبب پدید آمدن حالات روحی خاصی است که کودکان را به انجام رفتار های آن چنانی وا می دارد.
آزمایش ها: در مواردی کودکان والدین خود را مورد آزمایش قرار می دهند و می خواهند بدانند آیا با آنها می توانند زور آزمایی کنند یا نه؟ برای در خواست و نیازشان از راه گریه و بهانه گیری اقدام می کنند
شیوه های برخورد برای رفع لجبازی کودکان : به کودکان خود برای همکاری فرصت کافی بدهید. در صورت انجام دستور از او تشکر کنید.اگر میخواهید کار جدیدی مثل آماده شدن برای خواب را به کودکتان یاد دهید، یک بار توضیح دهید، پنج دقیقه صبر کنید سپس خواسته خود را یک بار دیگر تکرار کنید.اگر میخواهید کودک از انجام کار خاصی خودداری کند، باید از تکرار مرتب آن اجتناب کنید.
نحو ه ی برخورد با اشتباه کودکانکودکان کتک می زنند چون نمیدانند خشم خود را چگونه نشان دهند، به علاوه آنها رابطه برابر را دوست ندارند.
بدترین واکنش والدین در مقابل زدن کودک، زدن روی دست کودک است. والدین هرگز نباید کار اشتباه کودک را تکرار کنند.
با صحبت، نصیحت، توضیح، و تنبیه کودک این مشکل تنها تشدید خواهد شد.
چه باید کرد؟
دو جا باید جلوی کودک ایستاد یک وقتی به خودش یا کسی اسیب میزند دوم وقتی به حقوق کسی تجاوز میکند.
کودکی که کتک میزند به خودش بیشتر اسیب میزند تا طرف مقابل،
شما حتما باید مرتبا مراقب باشید وقتی میخواد اقدام به زدن کند دستش را بگیرید نه محکم بگویید خودتان را ناراحت نشان دهید. انقدر این کار را تکرار کنید تا مایوس شود.
وقتی زد دیگر انجام هر کاری اشتباه است. حتما باید قبل از زدن جلوی کودک گرفته شود. اگر کودکان دیگر را میزند باید مدتی او را با کودکان دیگر در تماس نگه ندارید تا رابطه را یاد بگیرد.
-سعی کنید کودک را متوجه اشتباهش کنید و به او کمک کنید تا اشتباهش را جبران کند. مثلا اگر کودکتان بر خلاف هشدارهای مکرر شما از دیوار بالا میرود، ممکن است به فکر تنبیه بدنی او باشید؛ در حالی که میتوانید با آگاه کردن کودک به عواقب کار خود، مانع تکرار رفتارش شوید.
به یاد داشته باشید هر روش تربیتی باید موثر در بهبود رفتار کودک باشد. یک روش تنبیه:
تایم آت یا گوشه نشانی به جدا کردن کودک به طور موقت از محیطی که در آن رفتار نامناسب رخ داده گفته میشود.
این روش به پدر و مادری که از رفتار بد کودک خود به خشم آمدهاند توصیه میشود تا به جای داد و فریاد با یک روش آرامتر با مسأله روبرو شوند.
تایم آت برای کودک کار میکنه به شرطی که کودک رو دچار اضطراب و خشم نکنه. معمولا به ازای هر یک سال سن کودک یک دقیقه تایم آت مثلا کودک چهار ساله بیشتر از چهار دقیقه نشه.
اما توجه داشته باشید این نوع تنبیه معمولا با حس بد همراهه. بهتره کودک رو تشویق به کار خوب کرد و نه تنبیه به خاطر کار بد. بعد از هر تنبیه کودک به این نتیجه میرسه من بدم تو بدی رابطه بده و جهان جای بدیه.
افزایش حرمت نفس کودکان:اجازه دهید فرزندتان ریسکهای بی خطر کند. بگذارید اشتباهات بی خطر انجام دهد.
بگذارید در مورد غذا، لباس، بازی و مسایل خصوصی زندگیش خودش تصمیم بگیرد و در صورت نیاز به کمک شما، به انها احساس گناه ندهید.
هرگز فرزندتان را مخصوصا در مقابل دیگران مسخره نکنید. در جمع به او نخندید مگر زمانی که او چنین انتظاری از شما دارد.
فرزندان باید بدانند پدر و مادرشان انها را بی قید و شرط و در هر شرایطی دوست دارند.
به همسرتان مقابل فرزندتان بی احترامی نکنید.
تشویق بایستی متناسب با سن و سطح تواناییهای کودک صورت گیرد.مثلاً زمانی که به یک کودک کم سن میگویید میبینم که کفشهایت را درست پوشیدی این برای کودک تشویق تلقی میشود اما برای یک بچه نوجوان این حرف یک توهین پنداشته میشود.
– تشویق کودک نباید به گونهای باشد که شکستهای گذشته را نیز به او یادآوری کند.:”فکر نمیکردم در ریاضی نمره خوبی بگیری ولی گرفتی! ”
– شور و شوق فراوان از طرف والدین میتواند مانعی برای کودک محسوب شود.گاهی اوقات شور و شوق بیش از حد والدین فشار زیادی به کودک میآورد.تو بالأخره یک دانشمند میشوی.
تقویت اعتماد به نفس کودک
همه کودکان به توجه، تشویق و حمایت افراد موردعلاقهشان، نیاز دارند. به طور مثال: «من به تو ایمان دارم و می دانم موفق می شوی زیرا تلاش های تو را می بینم. به تلاش هایت ادامه بده» شهامت بخشیدن به کودک در خلال انجام کارها باعث می شود تا با توان بیشتری مسوولیت هایش را به انجام برساند. این حتی از تشویق پس از انجام کارهای نیز موثرتر است. به طور مثال، اگر کودک در تلاش برای بستن بند کفش خود است، او را تشویق کنید که می توانید به جا اینکه بگویید من برایتان انجام می دهم.
پاسخ به سوالهای کودکیکی از بزرگترین مسوولیتهای کار پدری و مادری برخورد درست با کنجکاویهای کودکان است .پدر و مادری که به سوالهای کودک خود با بی حوصلگی و یا خشم جواب میدهند اهسته اهسته یکی پس از دیگری پرهای این کودک پرنده که میخواهد پرواز کند را میکنند و او را تبدیل به مرغ خانگی میکنند .چنین برخورد نامناسبی با کنجکاوی کودکان باعث میشود در بزرگسالی علاقه و توجهی به دانایی و کنجکاوی نداشته باشند و و هیجانی برای دانستن و یاد گرفتن از خود نشان ندهند و هیچ لذتی از رشد و درک دانایی را تجربه نکنند.