▪️پرخاشگری چیست؟
پرخاشگری از دیدگاه کلی واکنشی نامناسب در برابر یک موضوع است. همه انسان ها خشم را بارها در زندگی تجربه کرده اند و در بعضی مواقع از واکنش خود شرمسار و پشیمان میشوند. اما باید به این موضوع توجه کنید،که خشم یک هیجان طبیعی است که در همه موجودات زنده صدق می کند.
▪️پرخاشگری به سه دسته تقسیم می شود:۱.پرخاشگری لفظی:مانند(فریاد زدن،جیغ کشیدن،رنجاندن) ۲.تجاوز به حقوق دیگران:مانند(چیزی را به زور گرفتن) ۳.پرخاشگری بدنی:مانند(گاز گرفتن،کتک زدن)
▪️پرخاشگری در کودکان
در ابتدا شما والدین عزیز باید در پی یافتن علت و ریشه پرخاشگری کودکان باشید. در هر مرحله از رشد کودکان ممکن است والدین با انواع مختلف از چالش ها با فرزند خود برخورد کنند. یکی از مهم ترین چالش هایی که والدین با فرزندان روبه رو هستند،پرخاشگری و لجبازی کودکان است.
▪️دلایل پرخاشگری کودکان چیست؟
۱.اضطراب
کودکانی که دچار استرس هستند،کودکان آرامی نیستند. این دسته از کودکان اکثرا اوقات پرخاشگری میکنند و البته این نکته نیز حائز اهمیت است،که بلافاصله از کار خود پشیمان می شوند.
۲.الگوهای خانوادگی ناسالم
والدین می توانند تاثیر بسیار مهمی در رفتار کودکان بگذارند. کودکان به علت اینکه بیشتر وقت خود را با خانواده می گذرانند،تحت تاثیر رفتار های آنها قرار میگیرند. کودکانی که پرخاشگر هستند،کودکانی هستند که مانند الگو های خود رفتار میکنند. علاوه بر پرخاشگری خانواده ها که تاثیر مستقیم بر روی رفتار کودکان دارد،عوامل دیگری مانند:تنبیه شدید،عدم تحسین کودک،کودک آزاری و…می توانند از دلایل پرخاشگری باشد.
۳.تماشای بیش از حد تلویزیون
به علت اینکه رسانه ها می توانند در شکل گیری رفتارهای اجتماعی کودکان تاثیر بگذارند،کودکان باید از تماشای بیش از حد تلویزیون خودداری کنند. اکثر مختصصان و روانشناسان این باور را دارند که مشاهده ی برنامه های خشن،می توانند به تدریج بر روی کودکان تاثیر بگذارند و آنها را پرخاشگر کنند. کودکان معمولا از آنچه که مشاهده می کنند،تقلید می کنند. برنامه های مانند مسابقات فوتبالی،کارتون های نامناسب و…میتوانند پرخاشگری کودکان را چند برابر کنند.
۴. عوامل محیطی
یکی دیگر از مواردی که می تواند شخصیت کودکان را تحت تاثیر قرار دهد،عوامل محیطی است. جستجو های بسیار در مورد محیطی که کودکان در آن قرار دارند نشان می دهد که،کودکانی که در محیط های نامناسب،ناامن،متشنج و…رشد می کنند،پرخاشگری این دسته کودکان از سایر کودکان بسیار است.
۵.گرسنگی و خستگی
یکی دیگر از عوامل پرخاشگری کودکان خستگی و گرسنگی آنها است. این دو مورد رابطه مستقیم با هم دارند،به گونه ای که وقتی کودکان بیش از اندازه خسته و گرسنه میشوند،پرخاشگری آنها نیز افزایش می یابد.
۶.مقایسه کودکان با یکدیگر
یکی از دلایلی که هم عزت نفس کودکان را پایین می آورد و هم باعث پرخاشگری و خشم آنها می شود،مقایسه کردن آنها با دیگر کودکان است. شما والدین با این کار باعث می شوید که فرزندتان احساس حقارت و بی ارزش بودن کند.
▪️راهکارهایی برای مقابله با پرخاشگری کودکان
۱.به کار های خوب کودکان پاداش دهید
وقتی کودکتان کاری را به درستی انجام میدهد و آن را به سرانجام می رساند،آنها را یا تشویق کنید یا پاداش کوچکی برای نشان دادن رضایت خود به آنها بدهید. این راه،یکی از قدرتمند ترین راه ها برای شکل گیری رفتار درست کودکان است.
۲.پاسخ دادن مستقیم و بلافاصله به کودک
اگر کودک شما رفتارهای پرخاشگرانه و نامناسب از خود نشان می دهد،شما والدین عزیز نباید به خاطر این رفتار های او، به سوالات آنها پاسخ ندهید یا به آنها اهمیت ندهید. باید به گونه ای با کودک خود برخورد کنید،که متوجه پرخاشگری و کار اشتباهی که مرتکب شده است،شود.
۳.الگوی خوبی برای کودکتان باشید
یکی از بهترین راه ها برای تربیت درست کودکان این است که یک الگوی خوبی برای آنها باشید. کودکان به صورت مستقیم از رفتار اطرافیان به خصوص والدین خود تقلید میکنند،پس چه بسا توجه به این موضوع بسیار مهم است که با درست رفتار کردن،به کودک خود نیز آموزش می دهید که در شرایط مختلف درست رفتار کند و آرامش خود را حفظ کند.
۴.با کودک خود همدلی کنید
شما والدین عزیز باید در شرایطی که کودکتان پرخاشگری میکند،با او با آرامی و مهربانی صحبت کنید تا علت بروز خشم او را در یابید. این روش باعث می شود تا کودک احساس آرامش کند. احتمال این نیز وجود دارد،که شاید کودک شما نتواند منظور خود را به طور واضح به شما برساند و این امر باعث پرخاش او شده باشد،شما والدین عزیز با همدلی و صحبت کردن شاید بتوانید منظور او را متوجه شوید.
۵.عدم پرخاش در برابر پرخاشگری کودک
یکی از اشتباه ترین راه ها در برابر پرخاشگری کودکان،پرخاش کردن و فریاد کشیدن والدین در برابر رفتار کودک است. شما با این رفتار اشتباه،باعث آرام شدن کودک نمیشوید بلکه پیام و رفتار های نامناسب را به او انتقال می دهید. ابتدا سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید،سپس با رفتاری آرام با او برخورد کنید تا متوجه اشتباهش شود.